4. juli 2020

Sommer, varme og børn i barnevogne

I endnu en rigtigt god og højaktuel artikel stiller John Petersen fra SIMPEL FØRSTEHJÆLP skarpt på, hvor stor risikoen er for, at dit barn dehydrerer, og i værste konsekvens kan dø, hvis du lukker åbningen til barnevognen med f.eks. en stofble i disse dage, hvor sommerens første rigtige varme har indfundet sig.

Vær ekstra opmærksom i varmen

Du skal også bemærke, at selvom du sætter barnevognen i skyggen, stiger temperaturen inde i barnevognen hurtigtt - samtidig med at iltcirkulationen omkring barnet bliver ringere og ringere, når åbningen er dækket.

P.g.a varmen og den manglende ilt bliver barnet sløvt og apatisk. Du vil derfor ikke ane uråd, hvis dit barn får det dårligt i heden. Det ligger typisk meget stille og uden gråd, og du vil derfor tro, at det blot sover.

Og vær også opmærksom, selvom din barnevogn er placeret i skyggen

Selvom barnevognen bliver sat i skyggen, vil temperaturen i løbet af bare 15 minutter stige til 33 grader, hvis åbningen bliver lukket til med en stofble. Det viser et forsøg lavet af Søndagsvisen på en dag med 25 graders varme i skyggen ved middagstid. Her blev temperaturen i en barnevogn målt i skyggen med de mest almindelige typer afskærmninger: Et regnslag, en stofble, et myggenet og til sidst helt uden overlærred efter et kvarter.

Den bedste sovetemperatur ligger mellem 16 og 20 grader både hos børn og voksne

Den højeste temperatur i forsøget blev målt, da barnevognen var pakket ind i et regnslag. Her viste termometeret 34 grader efter et kvarter. Blev barnevognen placeret i solen var resultatet næsten det samme: Temperaturen var kun en til to grader højere. Lignende forsøg, som barnevognshuset.dk har lavet, viser yderligere, at der ikke er forskel på temperaturerne i en sort og en lys barnevogn.

Temperatur målt i barnevogn efter 15 minutter

Temperatur uden dækning og uden overlærred
27 grader

Uden dækning af åbning
30 grader

Åbning dækket af net
32 grader

Åbning dækket med stofble
33 grader

Åbning dækket med regnslag
34 grader

Forsøget viser også, at selv et myggenet får temperaturen til at stige markant. Så myggenet vil vi kun anbefale, man bruger i aftenskumringen, hvor temperaturen er faldet til 18-20 grader, og myggene svirrer i luften. Aldrig i høj sol midt på dagen med 25 graders varme.

Husk, at børn i varmen har brug for ekstra vand/ væske/ ammetår, så de får nok at drikke – i øvrigt ligesom de voksne.

Finder du dit barn bevidstløs i barnevognen, og det ikke trækker vejret, skal du yde HLR til børn og ringe 1-1-2.

Læs også andre gode artikler på SIMPEL FØRSTEHJÆLPs hjemmeside www.simpel-fh.dk og læs endvidere firmaets komplette profil lige her, inkl. kontaktdata. 

Tilbage til oversigten

Følg med på Facebook

Læs også

bubblemedia