ESRUM KLOSTER & MØLLEGÅRD

ESRUM KLOSTER rummer en lang og dramatisk historie fra sin grundlæggelse i 1151 og frem til i dag

Tilbage i middelalderen var dette nordsjællandske område under pavens direkte beskyttelse. Middelalderens skiftende paver havde nok ikke nogen forestilinger om, hvad dette kloster senere skulle udsættes for. Med reformationens nedlæggelse af Danmarks klostre blev bygninger og jorde ikke kun overtaget af Kronen. Kong Frederik II nedrev desuden ni tiendedele af det vældige klosterkompleks og gjorde klostret til sit nordsjællandske jagtslot. 

Selvom Esrum Kloster blev oprettet i 1151 og placeret på landet i Nordsjælland, var det centrum for begravelser, uddannelse og fungerende opholdssted for Danmarks kongeslægt og adel. Klostret var ikke lukket for omverden, men formidlede viden til det omgivende samfund og var i høj grad med til at forbinde Danmark i internationale netværk og med internationale impulser. Abbeden, klosterets overhoved, var ofte udenlandsk og mellem kormunkene blev der talt latin, da de også kom fra forskellige steder i Europa. Lægbrødrene, munke som ikke deltog i alle kortjenesterne, blev dog fortrinsvist rekrutteret fra den bredere befolkning i Danmark.

Klosterets vigtigste funktion var at gå i forbøn for alle kristne – dog først og fremmest for dem, der havde givet jord og ressourcer til klosteret. Esrums kontakter i udlandet blev også plejet – hvert år mødte abbeden op til General Kapitlet sammen med alle de andre abbeder fra klostre i hele Europa.

Åbningstider for udstillinger, klosterkælder og butik

Butik

Lørdag og søndag
kl. 11:00 - 15:00

Møllecaféen

Tirsdag - fredag
kl. 11:00 - 14:00 for servering af kaffe, kakao og diverse kager to-go

Lørdag og søndag
kl. 11:00 - 15:00 for servering to-go


Følg med på Facebook

bubble